szitto.hu

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

1999 Spanis Open - Castejon de Sos

isszajöttünk Castejonból, ahol Spanish Open elnevezésű siklóernyős versenyt rendezték. Nagyon népszerű volt, hiszen 130 induló nevezett.

 

A starthely 2400 méteren volt és a környező hegyek többsége is legalább ilyen magas.
Ez a repülőterület eléggé hírhedt (főleg a 1997 -es VB 8 napja alatt történt 40 mentőernyődobás óta.) Tulajdonképpen végig jó idő volt, de
sajnos két napot is lefújtak feladat közben az időjárás miatt.Ezeken a napokon is repültünk 3-4 órát. A briefingen minden nap elmondták, hogy aki nem ismeri a terepet az óvatosan repüljön, mert bárhol és bármikor kerülhet turbulens viszonyok közé. Ki kell emelnem az első napot, amit az erősödő észeki szél okozta turbulenciák miatt töröltek. Mivel azonban Tamaskó Gábornak nem volt rádiója ő erről mit sem tudott ezért végigrepülte a feladatot (55 km) , igaz a célban eléggé csodálkozott mert nem volt ott a célszalag. A liftek nem voltak extrém erősek (3-4 m/s) de még a 1 m/s emelések is nagyon turbulensek voltak. Ehhez jött még, hogy a feladat jelentős részét nívó alatt kellett a gerincre (sziklafal, szakadék, kőfolyás, vízmosás, dűzni,) tapadva megtenni, illetve a hegyoldalhoz nagyon közel szűk rázós emelésekben evickélni.

Sokan úgy tartják, hogy a nagy hegyek között sokkal könnyebb távokat repülni. Ez talán igaz a 10-15 km távokra, de a nagyobbakra semmiképpen sem. Itt nincsenek ajándék 10 km hosszú siklások a felhőalapon, minden méterért meg kell küzdeni. Sőt előfordul, hogy 40 percig kell időzni egy hágó előtt, mert nem tudsz átemelkedni rajta. Rácz Balázs biztos többet tud mesélni a 5 óra alatt megrepült 55 km-ről illetve arról hogy hol kell többet küzdeni egy-egy kilóméterért. (Balázs a versenyen a 18. Helyen végzett, ami szerintem kiemelkedően jó eredmény). Kovi, Tamas, és Matyi is megállták a helyüket az erős mezőnyben

 Eredmény…(130 résztvevő)

   1. Xevi Bonet

10. Forgó Szilárd

18. Rácz Balázs

46. Kovács Tibor..

48. Lőrincz Mátyás

101. Tamaskó Gábor

Aki egy kicsit bele szeretne kóstolni egy másik féle siklóernyőzésbe (vagy ahogy sokan nevezik : A Siklóernyőzésbe..) az mindenképpen utazzon el ide egy verseny alkalmával.

 

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés


Az akkumulátorok szakértője

Hirdetés
A legnagyobb márkafüggetlen akkuimportőr. Elég ha a pénztárnál megemlíted hogy siklóernyős vagy, azonnal kapsz 10%-15% engedményt, a már amúgy is korrekt árakból.

Gradient

Köszönet Ondrej Dupalnak és a Gradient gyárnak, hogy rendszeresen a legújabb ernyőikkel repülhetek.
Hirdetés

MOTOROLAJ

Hirdetés
A legújabb technológiának köszönhetően , a lekopott fématomok, visszaépülnek a felületre.